powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108
powered byBetConsultants - Επιχειρήσεις | Υπηρεσίες

Ιστορική εξέλιξη η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

Το πράσινο φως πήρε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, ανοίγοντας τον δρόμο για δημιουργία τριτοβάθμιας δικαιοδοσίας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως ιστορική εξέλιξη την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που τροποποιεί το Σύνταγμα.

«Αναδιαμορφώνεται η ανώτατη βαθμίδα του δικαστικού μας συστήματος, αφού για πρώτη φορά δημιουργείται τριτοβάθμια δικαιοδοσία», επεσήμανε σχετικά, εξηγώντας ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ψήφιση των νομοσχεδίων, που δημιουργούν το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το νέο Ανώτατο Δικαστήριο και το Εφετείο.

 


Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστηκε όσους συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια, τόσο τους υπουργούς που επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν το νομοσχέδιο, όσο και τον πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Νομικών που συνέβαλαν ουσιαστικά στην τελική του μορφή.

 

 

Τι αλλάζει

Σημειώνεται ότι, έπειτα από τρία χρόνια συζητήσεων στο Κοινοβούλιο, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον νόμο για τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέψει την μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης. 

Η τροποποίηση του Συντάγματος επιτρέπει την επαναλειτουργία των δύο ανωτάτων δικαστηρίων που προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, δηλαδή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την απονομή στα δύο αυτά δικαστήρια πρόσθετης δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού. Οι εξουσίες των δύο δικαστηρίων συγκεντρώθηκαν σε ένα με βάση το δίκαιο της ανάγκης, μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από το κοινό κράτος.

Ο «Περί της Δέκατης Έβδομης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2022», ψηφίστηκε με 51 ψήφους υπέρ και 1 εναντίον από τη Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Ο νόμος αποτελεί μέρος ευρύτερων νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες επιδιώκεται η δικαστική μεταρρύθμιση, μαζί με δύο άλλα νομοσχέδια, που τιτλοφορούνται «Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019» και «Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019».

Σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των δικαστηρίων με την επαναλειτουργία των δύο ανωτάτων δικαστηρίων που προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, δηλαδή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την απονομή στα δύο αυτά δικαστήρια πρόσθετης δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού, καθώς και με την ίδρυση και λειτουργία Εφετείου για την εκδίκαση των εφέσεων, ρύθμιση η οποία προτείνεται με τα δύο άλλα νομοσχέδια.



Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία
Από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου εξέφρασε την ικανοποίηση της, για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αναφερόμενη σε μία μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία και τους πολίτες.

Σε γραπτή της δήλωση τονίζει ότι η Βουλή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Άνοιξε το δρόμο στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. «Στέλνοντας σε χιλιάδες συνανθρώπους μας το μήνυμα ότι αφουγκράζεται τις αγωνίες τους, δίνοντας λύσεις στα προβλήματά τους», είπε σχετικά η υπουργός Δικαιοσύνης.

«Ευχαριστώ τις πολιτικές δυνάμεις που έθεσαν το καλό του πολίτη πάνω από κάθε σκοπιμότητα. Ευχαριστώ τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών που όλοι μαζί μέσα σε κλίμα συναινετικής προσέγγισης, πνεύμα καλής θέλησης συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση και βελτίωση των νομοσχεδίων».

Η υπουργός εξέφρασε ένα ιδιαίτερα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, Νίκο Τορναρίτη, του οποίου ο ρόλος όχι μόνο ήταν καταλυτικός, αναφέρει, αλλά και αποφασιστικός για να οδηγηθούν τα νομοσχέδια ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.

«Ευχαριστώ τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που δεν άφησε επιμέρους διαφωνίες του να αποτελέσουν τροχοπέδη, και με σθένος όχι μόνο υποστήριξε αλλά συνέβαλε στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων».

Η κα. Δράκου εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες και προς το Ανώτατο Δικαστήριο, τον ΓΕ που διετέλεσε και υπουργός Δικαιοσύνης και επίσης στους προκατόχους της κ. Ιωνά Νικολάου και κα Έμιλυ Γιολίτη.

«Προσδοκούμε την επόμενη Πέμπτη να ολοκληρωθεί αυτή η οφειλόμενη επανάσταση στη δικαιοσύνη. Για να ξεκινήσει μια νέα περίοδος για το κράτος δικαίου της Κύπρου. Και το επίτευγμα ανήκει σε όλους. Τέλος σας διαβεβαιώνω ότι ο εκσυγχρονισμός δεν σταματά την άλλη Πέμπτη, αλλά θα είναι συνεχής, προσωπικά παραμένοντας κοντά στους θεσμούς και τις πολιτικές δυνάμεις με τους οποίους ήδη βρίσκομαι σε επαφή, για τα επόμενα εκσυγχρονιστικά βήματα που ακολουθούν».


Ανοίγει ο δρόμος για μεταρρύθμιση
Για ιστορική ημέρα κάνει λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης σε γραπτή δήλωσή του, χαιρετίζοντας την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων της τροποποίησης του Συντάγματος με την οποία καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Εκφράζει επίσης την αισιοδοξία του ότι η Βουλή θα ψηφίσει και τα άλλα δύο κύρια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που αφορούν την μεταρρύθμιση την επόμενη Πέμπτη.

«Είναι πολύ σημαντική η σημερινή μέρα, θα έλεγα ότι είναι ιστορική, αφού με την προ ολίγου ψήφιση σε νόμο του Κράτους, από την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου που αφορά στην τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των κυπριακών δικαστηρίων», αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας σε δήλωσή του.

Χαιρετίζει «με πολύ μεγάλη ικανοποίηση την ψήφιση από τη Βουλή της συνταγματικής αυτής τροποποίησης, της οποίας οι νομοθετικές αλλαγές διαλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης».

Ταυτοχρόνως, σημειώνει ο κ. Σαββίδης, «με την ίδια ικανοποίηση είναι που θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους πολλούς που συνέδραμαν ώστε η σημερινή ψήφιση να καταστεί εφικτή, με ιδιαίτερη εκτίμηση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία, καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς συζήτησης των νομοσχεδίων αυτών στη Βουλή, επέδειξαν υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση, μακριά από κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες».

«Η δε καθολική ανταπόκριση που επεδείχθη σήμερα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υπέρ της μεγαλύτερης, κατά την κρίση μου, μεταρρύθμισης που έγινε από εγκαθιδρύσεως της Δημοκρατίας στον τομέα της Δικαιοσύνης και στο σύστημα απονομής της, μου επιτρέπει, υπό την ιδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα ως ο μεγαλύτερος θεσμικός διάδικος στα δικαστήρια, να είμαι αισιόδοξος ότι κατά τον ίδιο τρόπο η Ολομέλεια της Βουλής θα προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη ψηφίζοντας και τα άλλα δύο κύρια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως -και που συζητήθηκαν εκτενώς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών- ώστε να γίνει ολοκληρωμένα η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης».

Μιας μεταρρύθμισης, αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας, «η οποία σκοπεί να αντιστρέψει την άτακτη τροχιά κατάρρευσης του κυπριακού δικαστηριακού συστήματος, να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και να δομήσει ένα νέο, ταχύ και αποτελεσματικό σύστημα απονομής της για τους πολίτες και τη χώρα».

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, σημειώνει, «δεν μπορώ παρά να συμμεριστώ τη θέση που κοινοβουλευτικά κόμματα εξέφρασαν υπέρ της προώθησης αλλαγών και στην πρωτοβάθμια δικαιοδοσία των δικαστηρίων».

Εκφράζει την σύμφωνη γνώμη του ότι «αλλαγές πρέπει να γίνουν και στις κατώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, είναι δουλειά που αναντίλεκτα χρειάζεται να γίνει». «Ήδη η Νομική Υπηρεσία, για συγκεκριμένα θέματα που την επηρεάζουν άμεσα, συνεργάζεται με το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να γίνουν κάποιες αλλαγές που θα οδηγήσουν στην επίσπευση πρωτόδικων διαδικασιών», καταλήγει ο κ. Σαββίδης.
 

;