Τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β', η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών και μετά από επτά δεκαετίες στον βρετανικό θρόνο, θρηνεί από το βράδυ της Πέμπτης η Βρετανία.
Από το την δεκαετία του 1950 που η Ελισάβετ Β΄ ανέλαβε την εξουσία, μέχρι τον θάνατο της, πολλά ήταν τα γεγονότα που συνέβαλαν και σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας, τα οποία αναμφίβολα είχαν τον δικό τους οικονομικό αντίκτυπο.
Αρχικά, στα πρώτα της χρόνια στον θρόνο, η οικονομική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πολύ διαφορετική. Η οικονομία βασιζόταν ουσιαστικά στον βιομηχανικό τομέα ενώ ο πληθυσμός της χώρας ήταν λιγότερος, ωστόσο οι προκλήσεις δεν απείχαν πολύ από το σήμερα.
Ουσιαστικά, η νεαρή βασίλισσα ανέλαβε καθήκοντα εν μέσω κρίσης, λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όπου ο πληθωρισμός ήταν γύρω στο 12%, κάτι παρόμοιο που βιώνουν οι Άγγλοι σήμερα.
Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν περίπου 15 εκατομμύρια στερλίνες στερλίνες και ο πληθυσμός 50 εκατομμύρια άνθρωποι.
Από τότε το ΑΕΠ έχει αυξηθεί σε 2 δισ. στερλίνες και ο πληθυσμός σε σχεδόν 70 εκατομμύρια κατοίκους.
Κατά την διάρκεια των 70 χρόνων στην εξουσία, η Ελισάβετ Β΄ είδε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μεγάλη Ύφεση, την πετρελαϊκή κρίση, την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, την πανδημία Covid-19 και πιο πρόσφατα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σήμερα, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος που προβλέπουν οι ειδικοί αφορά κυρίως το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οι μέρες μετά το θάνατό της, θα σηματοδοτηθούν από αφιερώματα που σχετίζονται με τη μοναρχία, κάτι που θα αναγκάσει το κλείσιμο επιχειρήσεων και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που είναι μεταξύ των πέντε σημαντικότερων στον κόσμο.
Την ημέρα της κηδείας, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα κλείσει, όπως και οι περισσότερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ημέρα αυτή και η επόμενη θα χαρακτηριστούν ως εθνικές εορτές.
Οι ειδικοί ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα κοστίσει στη βρετανική οικονομία δισεκατομμύρια στερλίνες, όμως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων με ακρίβεια τις οικονομικές επιπτώσεις.
Υποχώρησε η στερλίνα
Το Λονδίνο, που σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο, απέχει από την οικονομία που χαρακτηρίζεται από τη βιομηχανία και το διεθνές εμπόριο. Μετά τον θάνατο της βασίλισσας, η πρώτη που αντέδρασε ήταν η αγορά συναλλάγματος. Η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έχασε 0,03% ενώ το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρά.

Σημειώνεται ότι δύο μέρες πριν τον θάνατό της Ελισάβετ, η στερλίνα είχε ήδη υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 1985, καθώς οι αγορές ήταν σε αναμονή για τις λεπτομέρειες πακέτου μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας που θα ανακοίνωνε η νέα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας.
Ωστόσο, ανάμεσα στους άμεσους στόχους και στις επιδιώξεις της Λιζ Τρας, όπως η ίδια είπε, είναι η μείωση του πληθωρισμού, που έχει πλέον αγγίξει το 10% ετησίως καθώς και να χαμηλώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών.
Τι ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι τα χαρτονομίσματα με την εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ παραμένουν σε ισχύ μετά τον θάνατό της σε ηλικία 96 ετών.

«Μια νέα ανακοίνωση σχετικά με τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας θα ακολουθήσει μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος του πένθους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν η πρώτη μονάρχης που απεικονίστηκε σε χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας.