powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108
powered byBetConsultants - Επιχειρήσεις | Υπηρεσίες

Γιάννης Μουρουζίδης: Οι κρίσιμες δεξιότητες για τις επιχειρήσεις και το σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα κατάρτισης της ΑνΑΔ

Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών για την αγορά εργασίας, η επένδυση στις δεξιότητες και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί καταλύτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) στηρίζει εργαζόμενους, ανέργους και επιχειρήσεις μέσα από ένα ευρύ φάσμα σχεδίων και δράσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑνΑΔ, Γιάννης Μουρουζίδης, σε συνέντευξή του στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business, μιλά για τον στρατηγικό της ρόλο στη διαμόρφωση ενός ευέλικτου, εξειδικευμένου και ανθεκτικού ανθρώπινου δυναμικού, ικανού να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ποιος είναι ο βασικός ρόλος και η αποστολή της ΑνΑΔ;

Όραμα της ΑνΑΔ είναι ο συνεχής εμπλουτισμός του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την επαύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.

Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες σχεδίων της και ποιες ομάδες ωφελούνται;

Ως ο αρμόδιος φορέας για την προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης στην Κύπρο, η ΑνΑΔ έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα κατάρτισης, το οποίο προσαρμόζεται στις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί ένα σημαντικό φάσμα δραστηριοτήτων, που προσφέρουν τη δυνατότητα σε εργοδοτούμενους και ανέργους να αποκτήσουν νέες και να αναβαθμίσουν υφιστάμενες γνώσεις και δεξιότητες σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων και ταυτόχρονα να πιστοποιήσουν τα επαγγελματικά προσόντα τους.

Ποιες δεξιότητες θεωρείτε κρίσιμες σήμερα για τις επιχειρήσεις;

Σύμφωνα με την έκθεση Future of Jobs Report 2025 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι δεξιότητες με αυξανόμενη σημασία περιλαμβάνουν αναλυτική σκέψη και δημιουργικότητα, ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και ευελιξία, ικανότητες ηγεσίας και κοινωνικής επιρροής, δημιουργική σκέψη, κίνητρο και αυτογνωσία, συναισθηματική νοημοσύνη και συνεργασία.

Ο τεχνολογικός γραμματισμός είναι, παράλληλα, βασική δεξιότητα του μέλλοντος, αφού η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα κρίσιμης σημασίας δεδομένο. Παρομοίως, η συναισθηματική νοημοσύνη και συνεργασία, δεξιότητες που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την καινοτομία, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Μέσω του Σχεδίου Δράσης για τις Βασικές Δεξιότητες και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Εκπαίδευση στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, της Ένωσης Δεξιοτήτων όπως αυτή ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο 2025, δίδεται έμφαση στη βελτίωση των πιο πάνω θεμάτων, την προώθηση των συναφών σταδιοδρομιών, την προσέλκυση περισσότερων γυναικών και την ενίσχυση της ετοιμότητας ενόψει της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Πώς ανταποκρίνεται η ΑνΑΔ στις ανάγκες που δημιουργούνται από την ψηφιοποίηση, την πράσινη μετάβαση και την ανάγκη για καινοτομία;

Σημαντικό εργαλείο για την προώθηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της οικονομίας, μέσω μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, αποτελεί η αξιοποίηση των ευκαιριών κατάρτισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Προς τον σκοπό αυτό η ΑνΑΔ, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των μελετών της, ανταποκρίνεται στοχευμένα στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης, στήριξης της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας τις δεξιότητες των εργαζομένων και των ανέργων με σύγχρονα κι εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026 (ΣΑΑ).

Επιπλέον, μέσω της ανάλυσης των αναγκών που προκύπτουν, αναθεωρούνται τα Θεματολόγια για τα Σχέδια της ΑνΑΔ, συμπεριλαμβάνοντας αναδυόμενους και βαρύνουσας σημασίας θεματικούς τομείς.

Πόσο εύκολα προσβάσιμες είναι οι υπηρεσίες της ΑνΑΔ στην εξυπηρέτηση του Κύπριου πολίτη;

Η συνέπεια στην εξυπηρέτηση όλων και η παροχή βέλτιστης ποιότητας υπηρεσιών είναι θεμελιώδεις αξίες, τις οποίες ακολουθεί η ΑνΑΔ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή έθεσε σε λειτουργία την ψηφιακή πύλη Ερμής, η οποία παρέχει εύκολη πρόσβαση με απλές διαδικασίες στα σχέδια της.

Η πύλη Ερμής ικανοποιεί τις ανάγκες της εποχής για εύκολη υποβολή αιτημάτων, έγκαιρη ενημέρωση, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και άμεση εξυπηρέτηση. Καθοδηγεί τον χρήστη σε κάθε του βήμα, για την εγγραφή του και την εύκολη και γρήγορη υποβολή αιτημάτων, τη διαχείρισή τους καθώς και την παρακολούθηση της εξέλιξής του.

Η ιστοσελίδα της ΑνΑΔ περιέχει πληροφορίες για κάθε σχέδιο, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του κοινού λειτουργεί καθημερινά από τις 7:00 μέχρι τις 18:00. Παράλληλα, οι λειτουργοί της Αρχής παρέχουν, όπου χρειαστεί, συμβουλευτική υποστήριξη στους ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στα σχέδια.

Όλο και μεγαλύτερη η ζήτηση

Ποια είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σε σχέση με τις συμμετοχές του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου στις δραστηριότητες της ΑνΑΔ;

Το 2024 σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση των συμμετοχών σε προγράμματα κατάρτισης. Ανήλθαν στις 97.589 και ήταν 26.002 ή 36,3% περισσότερες σε σύγκριση με το 2023, που είχαν φθάσει τις 71.587.

Παράλληλα, η ΑνΑΔ διαχειρίστηκε με επιτυχία την αυξανόμενη ζήτηση για προγράμματα κατάρτισης. Ο αριθμός των αιτήσεων για έγκριση προγραμμάτων που υποβλήθηκαν στην Αρχή το 2024, ήταν 11.446, σε σύγκριση με 9.044 το 2023, σημειώνοντας αύξηση 26,6%.

Παρά την αύξηση, η Αρχή κατάφερε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της. Ο μέσος χρόνος εξέτασης των αιτήσεων για έγκριση προγράμματος μειώθηκε από 9,5 ημέρες το 2023 σε 8,9 ημέρες το 2024, ενώ ο μέσος χρόνος εξέτασης των αιτήσεων για καταβολή χορηγήματος μειώθηκε δραστικά από 204 ημέρες το 2023 σε 74 ημέρες το 2024.

Η επένδυση της ΑνΑΔ στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση των κονδυλίων για την υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης. Το ποσό που δαπανήθηκε το 2024 ανήλθε στα €37.5 εκατ., έναντι €23 εκατ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση 63%.

;