powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108

Γιατί πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις

Την ώρα που οι διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων προχωρούν οι συζητήσεις τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο φουντώνουν, με επίκεντρο το καυτό ζήτημα. Όσοι τάσσονται κατά των ιδιωτικοποιήσεων αναφέρονται σε ξεπούλημα δημοσίου πλούτου ή σε κερδοσκόπους που θα πάρουν τσάμπα περιουσία της Κύπρου ή ότι ακόμη κόσμος θα μείνει στο δρόμο για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας και να αποδυναμωθεί ο δημόσιος.

Η θέση του InBusinessNews είναι σαφώς διαφορετική από τα προαναφερθέντα, άποψη η οποία στηρίζεται σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς όρους τους οποίους όλες οι σύγχρονες οικονομίες καλούνται να εντοπίσουν, να ακολουθούν και να στηρίζουν.

Η εισροή κεφαλαίων στη χώρα διά της οδού άμεσων ξένων επενδύσεων αποτελεί μεγάλο στοίχημα το οποίο τόσο η Κύπρος όσο και άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα καλούνται να κερδίσουν. Ένας καλός τρόπος εξασφάλισης ξένων επενδύσεων είναι οι αποκρατικοποιήσεις και δη για τομείς που το κράτος δεν μπορεί πλέον να έχει ρόλο όπως οι τηλεπικοινωνίες. Ο ρόλος της πολιτείας που είναι είτε καναλάρχης, είτε λαχειοπώλης είτε ακόμη πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών έχει παρέλθει. Ο ανταγωνισμός εντείνεται διαρκώς, η τεχνολογία «τρέχει» ιλιγγιωδώς και οι βραδυκίνητες διαδικασίες των υπό κρατικού ελέγχου οργανισμού διαβρώνει όλο και περισσότερο την ανταγωνιστικότητά τους.

Η ανάγκη γίνεται ακόμη πιο επιτακτική από τη στιγμή που υφίστανται σοβαρά ζητήματα στις λειτουργίες ή καλύτερα στις δυσλειτουργίες του κράτους, όπως η αναξιοκρατία, οι πολιτικές παρεμβάσεις, η μη χρηστή διοίκηση, η αδιαφάνεια και η ευρύτερη κουλτούρα έλλειψης διαδικασιών και εφαρμογής στρατηγικής μέσω των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

Οι πλείστες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη ιδιωτικοποιήσει τις τηλεπικοινωνίες, ενώ αντίστοιχη τακτική ακολουθείται για υπηρεσίες που αφορούν τις συγκοινωνίες, τα ταχυδρομεία ή την ενέργεια.

Παράλληλα, οργανισμοί όπως η Cyta έχουν αποδείξει ότι το επιχειρηματικό τους μοντέλο υστερεί έναντι του ανταγωνισμού, λόγω συλλογικών συμβάσεων, αναβλητικότητας, αναποφασιστικότητας αλλά και πολιτικών παρεμβάσεων. Όλα αυτά στην ουσία στερούν από τη Cyta ανάπτυξη που θα μπορούσε να έχει, διατηρώντας μάλιστα πλούσιο επίπεδο υποδομών, τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού. Ο οργανισμός παραμένει εγκλωβισμένος σα κακές πρακτικές του παρελθόντος, παρά την ομολογουμένως φιλότιμη προσπάθεια που κάνει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της Cyta. Τα εν λόγω στελέχη σε έναν οργανισμό με ιδιωτική πρωτοβουλία, στρατηγικό σχεδιασμό και μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις μπορούν να προσφέρουν σαφώς περισσότερο τόσο στον οργανισμό όσο και στην κυπριακή οικονομία ευρύτερα.

Την ίδια στιγμή στην Κύπρο επικρατεί η πεποίθηση ότι οι οργανισμοί κοινής ωφελείας πρέπει να λειτουργούν υποστηρικτικά στο κράτος, άρα δεν είναι ανάγκη να πραγματοποιούν κέρδος. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως αυτοί οι οργανισμοί μπορούν υπό ιδιωτικό καθεστώς και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που μπορεί να θέσει η κυβέρνηση να στηρίζουν την Κύπρο, να είναι πιο αποτελεσματικοί, παραγωγικοί και κερδοφόροι. Έχοντας αυτά τα δεδομένα υπόψη τέτοιοι οργανισμοί θα αποφέρουν στο κράτος και έσοδα μέσω  φορολογιών αλλά και ισχυρές όπως και σύγχρονες υποδομές.

Τα ζητήματα ασφάλειας τα οποία πολλοί επικαλούνται όταν ανοίγει η συζήτηση κατά των ιδιωτικοποιήσεων μπορούν να ρυθμιστούν με συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας μεταξύ κράτους και επενδυτή. Παράλληλα, το κράτος στο ακραίο σενάριο που είναι βεβαίως αυτό μιας πολεμικής σύρραξης έχει την ευχέρεια να επιτάξει ζωτικής σημασίες υπηρεσίες ή υποδομές, όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί ή οι τηλεπικοινωνίες.

Όλα τα πιο πάνω συνθέτουν τον ισχυρό κορμό στον οποίο στηρίζεται η επιχειρηματική, οικονομική και η διάσταση του κέρδους αλλά και του ευρύτερου οφέλους για την κυπριακή οικονομία σε σχέση με το κεφαλαιώδες ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και πιο συγκεκριμένα της Cyta.   

;